De kracht van zelfinzicht

Als kinderen op jonge leeftijd leren wie ze zijn en wat ze nodig hebben, nemen ze dat de rest van hun leven met zich mee.

Toen ik mezelf eindelijk begreep

In 2016 bezocht ik per toeval een presentatie van iemand die sprak over hooggevoeligheid op de werkvloer. Hoewel ik er weleens iets over had gehoord, had ik nooit écht stilgestaan bij wat dat nu eigenlijk betekent.

Tijdens de lezing leerde ik dat hoogsensitiviteit een aangeboren eigenschap is: je zenuwstelsel is gevoeliger, waardoor prikkels intenser binnenkomen. Je merkt meer op, voelt dieper en hebt vaak een rijke innerlijke belevingswereld. Hooggevoeligheid verwijst meer naar hoe dat in het dagelijks leven tot uiting komt, bijvoorbeeld sneller overprikkeld zijn of moeite hebben met drukte en veranderingen. Hooggevoeligheid kan voortkomen uit hoogsensitiviteit, maar ook bijvoorbeeld door langdurige stress of een trauma.

Door een checklist die werd gedeeld en door het persoonlijke verhaal van de spreker, vielen er voor mij veel puzzelstukjes op hun plek. Het was heel fijn en een opluchting om te ontdekken dat ik niet ’te gevoelig’ ben, maar dat mijn brein gewoon op een andere manier werkt. En dat ik daarin niet alleen ben.

Ik voelde dat er iets moest veranderen

Ik worstelde al een tijd met mijn energie, lichamelijke klachten en emotionele trauma’s. Dat zette me aan tot een ontdekkingsreis om mezelf beter te begrijpen. Ik ontdekte waarom sommige dingen voor mij lastiger zijn dan voor anderen: ik raak sneller overprikkeld in drukke omgevingen, heb moeite met harde geluiden of spanningen, en heb meer tijd nodig om emoties te verwerken. Dat bleek allemaal te maken te hebben met mijn hooggevoeligheid. Daardoor leerde ik beter voor mezelf te zorgen en te voelen wat ik écht nodig heb. Tegelijkertijd werkte ik lange dagen achter de computer, wat me veel energie kostte door mijn gevoeligheid voor straling en het gebrek aan voldoening in mijn werk. Daarom besloot ik dat het anders moest. Maar wat dan?

Na een tijdje nadenken en brainstormen met mijn partner besefte ik wat ik echt wilde: mensen helpen, en vooral kinderen. Want ik weet hoe het is om op jonge leeftijd te worstelen met wie je bent, wat je nodig hebt en hoe je met je emoties omgaat. Daarom wil ik kinderen helpen ontdekken wie ze zijn, wat ze nodig hebben, welke mooie kwaliteiten ze al in zich dragen, en hoe ze op een fijne manier met hun emoties kunnen omgaan. Zoals ik dat ook graag zelf al eerder had willen leren.

Wat mijn dochter me leerde

Toen mijn oudste dochter acht jaar was, had zij extra hulp nodig op sociaal-emotioneel vlak. Via school zijn we toen bij een kindercoach uitgekomen. Ze vond het erg spannend en wilde graag dat ik bij de sessies bleef. Uiteindelijk ben ik bij bijna alle sessies erbij gebleven omdat ze dat heel graag wilde.

Hierdoor heb ik kennisgemaakt met het vak kindercoaching en wat dit inhoudt. Zo kon ik van dichtbij zien hoe deze kindercoach haar heeft geholpen om meer vertrouwen in zichzelf te krijgen en om te leren omgaan met haar hooggevoeligheid. Ze heeft me op haar manier laten zien hoe belangrijk het is om als kind te leren wie je bent en wat je nodig hebt.

Inmiddels is ze een prachtige, zelfverzekerde puber die stevig in haar schoenen staat en zichzelf goed kent.

Van droom naar praktijk

Na een tweejarige opleiding tot kindercoach en een periode vol veranderingen werk ik nu met veel plezier vanuit mijn eigen praktijk aan huis. In onze tuin staat een oude paardenstal die we verbouwd hebben tot een prachtige praktijkruimte. Ik ben hoogsensitief, empathisch, betrokken, geduldig en denk graag met jullie mee. Daarnaast werk ik gestructureerd, ben ik creatief, goed in organiseren en analyseren en kan ik me goed inleven in de belevingswereld van anderen. Al deze kwaliteiten zet ik in bij het begeleiden van kinderen en hun ouders. 

Het geeft me elke keer weer ontzettend veel voldoening om een kind te zien groeien in zelfvertrouwen, zelfinzicht en emotionele veerkracht. Door samen te ontdekken wie ze zijn, wat ze voelen en wat ze nodig hebben, bouwen ze aan een stevige basis waar ze hun leven lang profijt van hebben.

De praktijkruimte aan de buitenkant

Samen met ouders

Ik vind het heel belangrijk om samen met ouders te kijken wat hun kind nodig heeft. Zo creëren we samen een veilige en vertrouwde omgeving waarin het kind zichzelf kan zijn en zich vrij voelt om te groeien. Ouders betrekken bij het proces helpt om de positieve veranderingen ook thuis en op school goed te laten aansluiten, zodat het kind zich weer fijn en zelfverzekerd voelt in alle situaties.

Voel je welkom om contact met mij op te nemen voor een vrijblijvend gesprek of een kennismaking. Laten we samen ontdekken wat jouw kind nodig heeft!