Nieuw: Stevige stap training, voor een zelfverzekerde start in de brugklas!

De overstap van groep 8 naar de brugklas is een grote en spannende verandering. Nieuwe klasgenoten, een groot schoolgebouw, verschillende leraren en meer huiswerk – het is niet gek dat kinderen daar tegenop kunnen zien. De Stevige Stap training helpt leerlingen uit groep 8 om deze overgang met meer zelfvertrouwen en veerkracht te maken.

Is deze training iets voor uw kind?

Herkent u uw kind in één of meerdere van de onderstaande uitspraken?

  • Ik voel me onzeker en zie op tegen het beginnen in de brugklas.
  • Ik heb eigenlijk altijd al moeite gehad met nieuwe en onbekende situaties.
  • Ik weet nog niet goed wat er allemaal gaat veranderen en maak mij daar druk over.
  • Ik voel me angstig en gestrest als ik aan de brugklas denk.
  • Ik ben op de basisschool gepest en ben bang dat dat straks ook weer zal gebeuren.
  • Ik weet niet of ik mij thuis ga voelen in een groot schoolgebouw met veel nieuwe leraren. 
  • Ik twijfel of ik wel nieuwe vrienden zal maken in de brugklas.
  • Ik zie op tegen al het huiswerk dat ik moet gaan maken in de brugklas. 
  • Ik wil graag voor mijzelf kunnen opkomen in de brugklas en tijdens het omgaan met oudere leerlingen binnen de nieuwe school. 

Wat houdt de training in?

De Stevige Stap training bestaat uit 10 groepsbijeenkomsten van 1,5 uur, begeleid door twee ervaren trainers. De eerste 5 lessen vinden plaats in groep 8 (voor de zomervakantie), en de laatste 5 in de brugklas (na de zomervakantie). Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht: de groep bestaat uit maximaal 8 kinderen.

Daarnaast organiseren we twee ouderbijeenkomsten, zodat u als ouder betrokken blijft bij de ontwikkeling van uw kind. Vooraf vindt een intakegesprek plaats om te kijken of de training aansluit bij uw kind.

Wat leert uw kind tijdens de training?

De Stevige Stap training biedt kinderen de handvatten om met vertrouwen en veerkracht aan hun nieuwe schoolavontuur te beginnen. Tijdens de 10 bijeenkomsten werken we aan sociale en emotionele vaardigheden die essentieel zijn voor een soepele overgang naar de middelbare school.

Inzicht in jezelf: wie ben ik en wat heb ik nodig?
Kinderen krijgen de ruimte om zichzelf beter te leren kennen. Wie ben ik? Wat zijn mijn kwaliteiten? Wat vind ik moeilijk? Hoe zien anderen mij? Dit zijn belangrijke vragen voor kinderen die op het punt staan om een nieuwe omgeving te betreden. Door middel van gesprekken, spelvormen, reflectieopdrachten en ervaringsgerichte oefeningen ontdekken ze meer over zichzelf. Ze leren hun grenzen herkennen én aangeven, en ontwikkelen het vertrouwen om hiervoor op te komen.

Versterken van zelfvertrouwen
Een sterk zelfbeeld is de basis voor een goede start in de brugklas. Tijdens de training oefenen we met het geven en ontvangen van complimenten, het herkennen van helpende en belemmerende gedachten, en het positief denken over jezelf. Kinderen leren dat fouten maken mag, dat zij er mogen zijn zoals ze zijn, en dat hun mening ertoe doet. Ze bouwen vertrouwen op in hun eigen kunnen en leren trots te zijn op wie ze zijn.

Sociale vaardigheden en weerbaarheid
De middelbare school brengt veel nieuwe sociale situaties met zich mee: nieuwe klasgenoten, andere leraren en onbekende groepsdynamiek. Kinderen leren hoe ze zich kunnen presenteren in een nieuwe groep, hoe ze op een prettige manier contact leggen en onderhouden, en hoe ze zich staande houden in spannende of onzekere situaties. Denk aan:

  • Leren omgaan met groepsdruk
  • Het voeren van gesprekken en het maken van vrienden
  • Feedback geven én ontvangen
  • Zelf op een respectvolle manier grenzen stellen

Door veel te oefenen met concrete situaties uit het dagelijks leven, ontdekken kinderen welke aanpak het beste bij hén past.

Omgaan met lastige situaties
We besteden uitgebreid aandacht aan het omgaan met onzekerheid, conflicten, spanning en faalangst. Wat doe je als iemand iets gemeens zegt? Hoe geef je je grenzen aan zonder boos te worden? Wat als je het ergens niet mee eens bent? Kinderen leren hun gevoelens te herkennen en op een passende manier te uiten. Ze leren oplossingsgericht denken, keuzes maken en hun eigen mening met zelfvertrouwen te verwoorden.

Plannen, organiseren en verantwoordelijkheid nemen
In de brugklas wordt er van kinderen verwacht dat zij zelfstandig huiswerk plannen, deadlines in de gaten houden en zich organiseren. Tijdens de training oefenen ze met eenvoudige planningstechnieken, het maken van een weekplanning, en het stellen van prioriteiten. Ze leren hoe ze overzicht kunnen houden, én hoe ze hulp kunnen vragen als dat nodig is.

Door deze combinatie van inzicht, oefening, reflectie en praktische handvatten, zetten kinderen een stevige eerste stap richting hun nieuwe schooltijd – met meer zelfvertrouwen, sociale veerkracht en een positief zelfbeeld.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor leerlingen uit groep 8 die op het punt staan om naar het voortgezet onderwijs te gaan, en die wat extra ondersteuning kunnen gebruiken bij deze overgang. Denk aan kinderen die onzeker zijn, gevoelig voor groepsdruk, gepest zijn of moeite hebben met veranderingen.

Praktische informatie

  • Startdatum: Zaterdag 17 mei 2025
  • Tijd: 10.30 – 12.00 uur
  • Locatie: Amby of Rothem (afhankelijk van de aanmeldingen)
  • Groepsgrootte: Maximaal 8 kinderen
  • Trainers: Mireille Paulissen en Lineke Kerckhoffs-Willems
  • Kosten: €425,- inclusief intakegesprek, materialen en twee ouderbijeenkomsten

Aanmelden en contact

Meld uw kind bij voorkeur zo snel mogelijk aan in verband met het inplannen van de intakegesprekken. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op:

📞 Lineke Kerckhoffs-Willems: 06 – 55 77 68 48
📧 lineke@casalina.nl