Wanneer ga je naar een kindercoach?

Ik vind dit een interessante vraag, want wanneer ga je precies naar een kindercoach? Als ik anderen vertel dat ik kindercoach ben mag ik bijna altijd uitleggen wat dit dan precies inhoudt. Ik zal dit in deze blog verder toelichten.

We zijn allemaal wel eens onzeker, bang of hebben moeite met concentreren. Misschien ben je heel gevoelig of snel boos of heb je moeite met slapen. Dit zijn voorbeelden van dingen waar volwassenen, maar ook kinderen last van kunnen hebben. Op het moment dat dit zodanig invloed heeft op je dagelijkse leven dat je daardoor dingen niet meer doet of kan doen, dan ervaar je het als een probleem.

Mijn jongste dochter vroeg laatst: Wat is een angst stoornis? Dus ik antwoord: een angst stoornis is dat je zo vaak bang bent dat je daardoor bepaalde dingen niet meer doet, bijvoorbeeld dat je niet meer over straat durft te gaan omdat je bang bent dat je een paniekaanval krijgt. Of niet meer durven af te spreken met vrienden. De angst voor een paniekaanval zorgt er dan voor dat je niet meer alles durft te doen wat je wilt doen.

Om terug te komen op de vraag “wanneer ga je naar een kindercoach?”: Als je het ervaart als een probleem, dan kun je het beste hulp inschakelen. Bij kindercoaching is het wel belangrijk om je af te vragen: Wie ervaart dit als een probleem? Het kan namelijk zijn dat je kind heel druk is, maar daar zelf eigenlijk geen moeite mee heeft. In sommige gevallen hebben de ouders dus hulp nodig, maar over het algemeen hebben de meeste kinderen ook last van het probleem. Een kindercoach is dan een laagdrempelige manier van hulp vragen.

Voor volwassenen is het makkelijker om te praten over problemen, bij kinderen lukt dit niet altijd. Een kindercoach heeft daarom allerlei tools om erachter te komen wat er speelt bij een kind. Daarnaast richten we ons niet zozeer op het probleem, maar meer op de oplossing en wat het kind aan kwaliteiten heeft om hieraan bij te dragen. Zodat we samen een manier vinden die voor het kind werkt.